We starten met een groep van 12 tot 17 jaar en twee groepen van 17 tot 25 jaar. Iedere maand komen we op een maandag- of woensdagavond 2 tot 3 uurtjes bij elkaar.
De jongerenbegeleiders, Wieteke, Jeanine en Arlette, koken dan een simpele avondmaaltijd, want samen eten werkt verbindend en de avond krijgt een losser karakter.
Bij de jongste groep bespreken zij vaak een thema en gaan er ook op een creatieve manier mee werken. In de oudere groepen is er vaak zoveel te bespreken, dat we daar niet aan toe komen.
Het verlies van- of het hebben van een zieke ouder zorgt voor een heftige en verdrietige periode in het leven van jongeren. In de lotgenotengroepen is ruimte en aandacht voor deze jongeren. De begeleiders hebben de jongeren gevraagd, wat het voor hen betekent om in het Toon Hermans Huis Amersfoort bij elkaar te komen.
– “Onvoorwaardelijke steun van lotgenoten. Het is fijn om het met lotgenoten te kunnen bespreken, omdat zij het toch beter begrijpen dan buitenstaanders.”
– “Voor mij betekent het ook voornamelijk het spreken met mensen die begrijpen hoe het is, waardoor je ook een ander soort gesprekken heb.”
– “Doordat mensen soortgelijke ervaringen hebben en er daardoor advies over kunnen geven of gewoon een luisterend oor kunnen bieden. En omdat je je in elkaars verhalen herkent, krijg je over het algemeen een antwoord zonder oordeel over je gedachtes/gevoelens.”
– “Een veilige plek in een onstuimige tijd, waarin niks meer is wat het was. Een plek die houvast, handvaten en herkenning biedt om situaties, die voorheen ondenkbaar leken, te doorstaan. Het is fantastisch dat er voor ons gekookt wordt, dat lijkt iets kleins maar het is voor mij heel groot.”
– “Het is erg fijn om je verdriet te kunnen uiten bij mensen die ook weten hoe het is om met zoveel gemis te leven en die ook ongeveer in dezelfde levensfase zitten. Je voelt je hierdoor gehoord en begrepen.”